Festiwal Solidarności 2009

Festiwal Solidarności 2009 już za nami. Od 14 sierpnia przez ponad dwa tygodnie świętowaliśmy powstanie 10 milionowego ruchu społecznego Solidarność, który zmienił Polskę, Europę i świat. Festiwal trwał 18 dni, czyli dokładnie tyle, ile strajki w 1980 roku. Na te wszystkie dni Europejskie Centrum Solidarności przygotowało atrakcje ze wszystkich dziedzin sztuki.

Prologiem Festiwalu były pokazy plenerowe w Kinie pod niebem +/- demokracja, czyli przegląd filmów poruszających ważne kwestie społeczne i polityczne. Ostatni pokaz dziś, 13 sierpnia o 21.30, na placu przy kościele św. Mikołaja w Gdańsku.

Inauguracją Festiwalu Solidarności był koncert Jose Torres Y Salsa Tropical, Koncert to tylko część większego, 3-dniowego projektu Cuba Libre Dni wolnej Kuby w Gdańsku. W programie między innymi: wystawa fotograficzna, parada taneczna, panel dyskusyjny, pokazy kina kubańskiego i codzienne koncerty.

Wśród 40 pozycji,przygotowanych na Festiwal Solidarności, znalazł się także holenderski spektakl teatralny Stołówka. Scenariusz przedstawienia został oparty na wywiadach z pracownikami Stoczni Gdańskiej. Podczas spektaklu widzowie zasiadają za stołami, a właściciele stołówki serwują im polski obiad z epoki: barszcz, gołąbki, drożdżówkę, do tego napoje, a na koniec typowo polskie zakończenie uczty …

Jeden dzień Festiwalu poświęcony był w całości komiksowi. Na wystawie plenerowej przy ulicy Korzennej w Gdańsku można było oglądać wystawę prac komiksowych nagrodzonych w konkursie Europejskiego Centrum Solidarności Draw Your Freedom. Draw Your Solidarity. W programie także warsztaty plastyczne i debata z udziałem publicystów i teoretyków komiksu.

Dla najmłodszych w ramach Festiwalu, Europejskie Centrum Solidarności przygotowało piknik rodzinny Moja Mała Solidarność. Tuż za Bramą Historyczną nr 2, w miejscu, gdzie w przyszłości stanie nowy budynek ECS, zorganizowane zostały gry i zabawy dla dzieci, konkursy plastyczne oraz sportowe. Maluchy podróżowały po świecie na pokładzie Statku Solidarności.

W ostatni weekend Festiwalu (pod hasłem Zaczęło się w Gdańsku) odbyła się Gra miejska. Uczestnicy podzieleni na grupy i zaopatrzeni w mapy oraz instrukcje musieli odnaleźć ogromne kostki domina (znane z obchodów 20. Rocznicy Odzyskania Wolności z 4 czerwca 2009 r.), które rozstawione zostały na terenie Głównego Miasta w Gdańsku. Sponsorem tego wydarzenia jest pub polskie kino Gdańsk.

Ukoronowaniem całego Festiwalu był koncert Ennio Morricone w niedzielę 30 sierpnia na terenie Stoczni Gdańskiej (Młode Miasto). Maestro dyrygował węgierską orkiestrą symfoniczną Győr Philharmonic Orchestra, wzmocnioną przez sekcję elektryczną, oraz rozszerzonym Chórem Akademickim Uniwersytetu Gdańskiego. Na potrzeby koncertu na terenie Stoczni stanęła olbrzymia scena, która musiała pomieścić około dwustu artystów.

Europejskie Centrum Solidarności jest instytucją kultury łączącą funkcje naukowe, kulturalne i edukacyjne z nowoczesną placówką muzealną oraz archiwum, dokumentującym działania ruchów demokratycznych i wolnościowych w najnowszej historii Polski i Europy. Głównymi celami Europejskiego Centrum Solidarności jest zachowanie pamięci o moralnym przesłaniu Solidarności i przekazanie jej dziedzictwa nowemu pokoleniu, tak by pokazać jego aktualność i uniwersalizm.

Druga już edycja święta radości i solidarności. Wydarzenie, które ma pokazać, że rocznicę pokojowych przemian w Polsce obchodzić można radośnie i bez zadęcia. W planie: kino plenerowe, na którym przez 12 wieczorów można zobaczyć 12 filmów o solidarności i wspólnocie, poza tym koncerty, festiwal kultury kubańskiej, spektakl teatralny w przestrzeni stoczniowej, piknik rodzinny, Maraton Solidarności, wystawa prac komiksowych nagrodzonych w konkursie Draw Your Freedom. Draw Your Solidarity, warsztaty plastyczne, debata z udziałem publicystów, teoretyków komiksu. Na zakończenie koncert legendarnego mistrza muzyki filmowej Ennio Morricone. Laureat Oskara wystąpi wraz z orkiestrą i 100 osobowym chórem.